Firenze.fi

nautiskelijan tietopaketti

Versio:

v0.99 - vuosi 2016


basta!
Basta!

food
The Food Lover's Guide to Florence
venus
The Birth of Venus

Ruokasanastoa italiaksi

Aamiainen = la colazione
Alkuruoka = l'antipasto
Pääruoka = il primo/il secondo
Jälkiruoka = il dolce
Kroisantti = il cornetto
Mehu = il succo di frutta
Kaakao = la cioccolata
Tee = il te
Maitokahvi = il cappuccino
Olut = la birra
Viini = il vino
Kuohuviini = lo spumante
Hunaja = il miele
Leipä = il pane
Pihvi = la bistecca
Kala = il pesce
Lohi = il salmone
Kana = il pollo
Kinkku = il prosciutto
Kakku = la torta
Jäätelö = il gelato
Kakku = la ciambella
Hyvää ruokahalua =
Terveydeksi = salute
Lasku kiitos = il conto per favore

Firenzen vesijohtovesi on juomakelpoista, toisin se ei ole maultaan kovin hyvää. Paikalliset juovatkin lähinnä pullotettua vettä.

Ravintolavinkkejä

FIRENZE

Renessanssin keskus

Ravintolat ja baarit

Ruoka ja juoma ovat erottamaton osa italialaista kulttuuria. Toscanassa on paljon perinteistä italialaista ruokaa tarjoavia ravintoloita. Ruokaravintolat tunnistat sanoista trattoria, ristorante ja osteria. Hieman halvemmat ruokapaikat ovat nimeltään spaghetteria tai birreria. Pizzeria nimellä kulkeva ravintola on tyypillisesti arkinen, edullinen ja vaatimaton paikka josta saa pizzojen ohella pastaa sekä erilaisia liha- ja kalaruokia.

Jos olet etsimässä lounasravintolaa johon voit poiketa syömään välipalaa, niin kannattaa tähyillä tavola calda kylttiä. Kanaruokiin niihin erikoistuneet paikat tunnistaa rosticceria kyltistä. Ne ovat tyypillisesti paikkoja joista otetaan ruoka mukaan.

Gelato, Coffee and other Yummiliciousness Hyvä ja edullinen paikka tavallista pizzaa etsiville on esim. Pastarito Pizzarito, Firenzen oma "kotipizza". L'antico trippaio on laadukas ja suhteellisen edullinen katukeittiö, josta löydät esim. herkullisia paniineja. Tutustumisen arvoisia trattorioita ovat esim. Trattoria Nerone, Trattoria Zaza, Trattoria Bordino ja Trattoria Mario.

Laadukkaita iltaravintoloita etsiville hyviä valintoja saattaisivat olla esim. Harry's Bar (älä anna nimen hämätä, tämä on laadukas perinteinen ravintola), Osteria Agnolo ja Ristorante Cibreo. Laadukas ja suhteellisen edullinen ruokapaikka ravintola Boccadama sijaitsee Piazza Santa Crocella. Jos etsit aivan huippuluokan ravintolaa, kokeile Enoteca Pinchiorria (joka on tietysti hintatasoltaan kaikkea muuta kuin edullinen). Lisää ruokavinkkejä löydät tämän sivun oikeasta laidasta.

Jälkiruokaa kaipaavat löytävät etsimänsä vaikkapa gelaterie paikoista, eli jäätelöbaareista. Tässä muutama vinkki: Alpina (osoite: Viale Strozzi, 12/R), Carrozza (osoite: Piazza del Pesce, 3-5), Grom (osoite: Via del Campanile angolo via delle Oche), Neri (osoite: Via dei Neri, 20-22/R), Veneta (osoite: Piazza Beccaria, 7/R Vestri (osoite: Borgo degli Albizi, 11/R) ja Vivoli (osoite: Via Isole delle Stinche, 7/R). Lisäksi mainitsen vielä erikseen paikan nimeltä Gelat'amo ja Hotelli Continentalin Bar & Sky Lounge. Jälkimmäisessä voi nauttia muustakin kun jäätelöstä, esimerkiksi huikeasta näköalasta kaupungin yli.

Gelato

Italialiseen tapaan aterian voi päättää myös esimerkiksi espressolla tai amaroalla. Seuraavassa hieman vinkkejän hyvän kahvilan ja baarin etsintään. Moyo on pieni kahvila-ravintola johon on helppo poiketa. Bar Pasticceria Cucciolo on hyvä paikka poiketa myös syömään. Caffe Gilli tarjoaa mukavaa kahvila-leipomotunnelmaa, Hemingway on tunnettu etenkin suklaaherkuistaan, samoin Caffe Pasticceria Rivoire. Dolce Vita on viihtyisä baari, josta löytyy myös pieni galleria. Tenax tarjoaa usein live-musiikkia. Pitti Gola sijaitsee Palazzo Pittiä vastapäätä, tämä viinibaari tarjoaa hyvän valikoiman paikallisia viinejä. Myöhään yöhön jatkaville nuorille sopivan hedonistinen paikka on Meccano tai Universale Firenze.


© copyright 2014 Firenze.fi | kaikki oikeudet pidätetään