Firenze.fi

tietopaketti historiasta

Versio:

v0.97 - vuosi 2016


firenzen opaskirja
Firenze taskuopas


Tervetuloa Firenzeen!

Firenze on mahtava matkakohde kaikille historiasta ja kulttuurista kiinnostuneille. Olemme koonneet tälle sivustolle monipuolisen tietopaketin Firenzestä. Olitpa sitten romanttisella lomamatkalla, kulttuuriretkellä, nähtävyyksiä kiertelemässä tai vain nauttimassa Toscanan alueen kauniista maisemista sekä hyvästä ruuasta ja juomasta, löydät varmasti hyödyllisiä vinkkejä tältä Firenze.fi sivustolta.

Benvenuti a Firenze!

Muut Firenze-sivustot

FIRENZE

Renessanssin keskus

Firenzen historia

Firenze merkittävä nousu ja taloudellinen menestys alkoi 1100-luvulla. Alueen silloiset eri toimialojen killat harjoittivat aktiivisesti liiketoimintaa ja niissä vaikuttavat mahtisuvut kuten Acciaiuolit, Bardit, Frescobaldit ja Peruzzit harjoittivat tuottoisaa kansainvälistä kauppaa sekä pankkitoimintaa.

Euroopan historian kannalta tunnetuin ja merkityksellisin kausi kaupungilla on ollut Medici-suvun valtakaudella 1300-luvulta alkaen ja huipentuen renessanssin aikakaudella 1400-luvulla. Tuolloin Mediceillä oli merkittävä rooli mesenaatteina tieteen, kuvataiteen, kirjallisuuden ja musiikin saralla. Medicien toiminta ei ollut kuitenkaan pyyteetöntä vaan usein heidän toimeksiantojensa tarkoitus oli viestittää muille oman kaupungin ja suvun valta-asemaa. Vastaavalla tavalla samalla aikakaudella toimivat esimerkiksi Sforzat Milanossa. Medici-suvun viimeinen edustaja Anna Maria Louisa de Medici teki hienon kulttuuriteon lahjoitamalla Firenzen kaupungille Medicien taidekokoelman vuonna 1743.

Medicien saavuttama asema ja valta perustui heidän luomaansa pankki-imperiumiin, joka oli yksi aikansa merkittävimmistä. Kaupungissa toimi samaan aikaan myös muita merkittäviä pankkiirisukuja, joiden vaikutuksesta kaupungista muodostui oman aikakautensa talouden keskus.

Vuonna 1569 Firenzestä liitettiin Toscanan suurherttuakuntaan ja samalla kaupungista tuli virallisesti Toscanan pääkaupunki. Firenzeen perustettiin Academia della Cruscan eli kielenhuollosta vastaava virasto vuonna 1582. Sen tehtävänä oli ylläpitää, kehittää ja edistää Toskaanan kieltä. Toskaanan kielestä tuli myöhemmin Italian virallinen kieli.

Firenzen herttuakunta liittyi vuonna 1860 osaksi yhdentynyttä Italian valtiota ja Firenze toimi sen pääkaupunkina vuosina 1865-1870.© copyright Firenze.fi | kaikki oikeudet pidätetään